torsdag 29. mai 2014

Bukett à la cottage garden

Velduftende lilla dagfiol Hesperis Matronalis er en perfekt bukettblomst. Den står og skimrer lilla i bedet, og lokker deg til å plukke den. 

Med sitt landlige utseende, passer den perfekt i en cottage garden - som er et engelsk ideal med overdådige blomsterbed i countrystil, med de vakreste nærmest halvville planter tett i tett, og overlappende blomstring.
Dagfiol heter natviol på dansk, og det navnet passer bedre, ettersom det er om kvelden den dufter. Men navnet skjemmer ingen, og det skal sies at enda mer uheldig er navnet på denne skjønne stjernen:
Den heter nemlig hanekam. Hanekam! Noe så prosaisk og fullstendig uromantisk. Men uansett navn, er den søt, munter og yndig i bedet, og jeg har falt for den pladask. Jeg sådde den av frø i fjor, og i år står den og sjarmerer alle som ser den. At den blomstrer allerede i mai, er ingen direkte ulempe det heller.

I dag har disse bukettene vært med og pyntet bursdagsbordet til min sønn Robin, som fyller 5 år. De lilla fiolplantene står her sammen med hvit syrin, rosa staudesalvie, tulipan Blue Parrot og lilla kongslys.
Praktiske tips:

Dagfiol vokser forvillet i visse steder av Norge, men den kan være vanskelig å så på friland. I alle fall fikk jeg trøbbel med den, da jeg sådde den i kjøkkenhagen som ligger i et litt fuktig sted mot nord-øst. Heldigere var jeg da jeg overvintret den i hagens mest solrike, varme og beskyttede bed med super drenering. Der blomstrer den nå for fullt, og i år skal jeg også så den hvite varianten. Den vil jeg sette sammen med hvite allium i mitt lyse måneskinnsbed.

Flere vårtegn finner du på bloggen I hagen ved Skauen.

mandag 19. mai 2014

Sesong for tulipaner

Marilyn, tulip
Da jeg leste om papegøyetulipaner i Isabella Smiths bøker, ble jeg nysgjerrig, og i år har jeg for første gang prøvd ut flammefargede tulipaner i hagen slik jeg leste om i boka Havefryd. 

Disse to får toppkarakterer, hver på sin måte. Sukkertøyblomstrende Marilyn får karakteren 6, fordi hun er så spenstig, søt, spennende og tofarget. Hun kan kombineres i freidige buketter som her, eller bli mer sart og dus med mer avdempede stilfulle naboer.

Gulrøde Flaming Parrot når opp til karakteren 5. Den er sjarmerende, finurlig, sjelden og herlig å bruke i buketter. I likhet med Carneval de Nice, er den en tulipan å bli i godt humør av. Det eneste som trekker ned karakteren, er at den er bittelitt for knallsk i fargen. Men sammen med den liljeblomstrende Marilyn, renner den rett og slett over av sjarm. Kanskje den fortjener karakteren 6 den også. Eller i alle fall 5+.



Flere vårtegn finner du hos min bloggvenn Elin I hagen ved skauen.

søndag 4. mai 2014

Tid for å gjødsle dine roser

Rosene står over hele hagen med kraftige, sterke skudd, og det er på tide å gjødsle og vanne. Noe av det viktigste du kan gjøre for dine roser, er å passe på dem med gjødsel. Og vann må til for at gjødselen skal løse seg opp.
Roser skal gjødsles et par-tre ganger frem mot St. Hans: Bruk organiske pellets, for eksempel Animix til roser, eller kunstgjødsel om du ikke er hundre prosent økologisk (selv bruker jeg både organisk og Blåkorn.) Rosene skal ha en neve hver, cirka, litt mer til kraftige klatreroser. 

Roseforedler David Austin anbefaler å gi gjenblomstrende roser, som Stanwell Perpetual nedenfor, gjødsel når den første blomstringen nesten er over: 
Selv om man har passert St. Hans. For noen tiår siden var det riktignok god rosen-latin ikke å gjødsle etter St. Hans - rosene trenger tid til å avmodne før høsten - men denne regelen gjelder altså ikke de remonterende, gjenblomstrende rosene. 

Dekk bunnen rundt rosene med kukompost eller annen velomsatt kompost - dette kan ifølge David Austin, og mange rose-eksperter med ham - gjøre underverker: - "Faktisk kan det forbedre rosene i utrolig grad", skriver Austin i boken "De engelske roser". Også hagebokforfatterne Dag Lyngar og Isabella Smith anbefaler jorddekning, eller mulching, som det heter på engelsk - både fordi jordstrukturen forbedres og fordi ugresset samtidig også bekjempes. Samtidig gir det gjødslende effekt.
Så gjenstår det bare å vanne riktig godt og lenge - i skrivende stund har jeg to vannslanger liggende ute og sildre. Husk ikke å bruke vannspreder - legg heller vannslangen på jorda, og la vannet sildre. Rosene kan lettere rammes av sykdommer dersom de utsettes for fuktighet på blader og blomster.

Etter en god gjennomvanning kan du vente noen dager før du vanner igjen!