torsdag 25. september 2014

Vill etter roser og høstløk

"Er det greit vi kommer innom om ti minutter?", spurte nettopp en bekjent som ringte meg på mobilen. Da er det greit å kunne raske med seg sesongens roser og gladioler fra hagen, og knytte jutegarn rundt sulamitten:
Det er noen fordeler med å være glad i hagearbeid. Nå er hagen full av septembers vakreste vekster. Den store dahliaen i buketten er den velkjente Café au lait, som her er satt sammen med gladiol Violetta, og en rosa navnløs gladiol, diverse erteblomster, hvit Cosmos Purity og Austin-rosen Evelyn. Under er erigeron, bakkestjerne på sitt fineste, sådd fra frø i mars i år:
Et bredt teppe av limegrønne tobakksplanter, med hvite høstanemoner og lilla sommerfuglbusk svevende over seg. I forgrunnen kjempeverbana og den kanadiske rosen Martin Froebisher.
Som du kan se, holder vi på å legge grus til en grusplattform i hagen. Foran grusen står to store bed.
"Høyest elsker jeg septembergult, morgener med duggvåt spindelvev, tankeløse dager uten strev." 
- Alex. Smith 

søndag 21. september 2014

ROSENS TALL

60 cm er tallet for dybde, når du skal grave hull til rosene. (Jfr boken "Verdens vakreste roser", the American Rose Society 2006).
Historiske roser i juli: Nuits de Young, Louise Odier og Tuscany Superb. 
Roser får kraftige pælerøtter, i likhet med løvetannen. Derfor trenger de å plantes et sted der det er dypt og godt jordsmonn. Noen klatreroser kan til og med få røtter så lange som flere meter.


Men jordsmonn alene er ikke nok for at rosene skal trives.

6 er tallet for antall soltimer. Sør- og vestvendte plasseringer er perfekte for roser. Nord er ikke stedet man bør velge.
Gerberose.
Den engelske foredleren David Austin sier nord ikke egner seg for rosedyrking, og øst er slett ikke bra. (Jfr. "Old Roses", David Austin 2013). Sør og vest i hagen er det jo også lunest og varmest for oss mennesker, og det er der det er deilig å sitte.

Roser liker nemlig ikke jord som er tung av vann, som den ofte er i skyggen, og de liker ikke å konkurrere med trær og kraftige busker om vann og næring (Austin 2013).

Det fins unntak, noen roser tåler mer skygge enn andre. Men da vil de vokse seg mindre kraftige, bli noe nakne ved roten, og blomstre dårligere (Ifølge the American Rose Society.)

Min kjøkkenhage ligger mot sørøst, og er ikke ideelt plassert hverken for grønnsaker eller roser. Der har jeg likevel plassert de gule og orange rosene mine, som aller nådigst har fått plass innenfor hagens grenser. Alle de vakreste (etter min mening) er plassert i syd og vest: De blekrosa, historiske, mørkelilla, de engelske hvite, og varmrosa står alle i de deilige sydlige og vestlige områdene av hagen.

PS: Hvis det absolutt ikke fins noe slikt dypt sted i hagen som har 60 cm jord, kan du bygge opp et bed med kanter, og fylle på jord.

PPS: Husk ikke å plante roser der det før har stått roser. Alle rosedyrkere advarer mot det, på grunn av jordtretthet. Må du likevel gjøre det, så bytt ut jorda på stedet der det før har stått roser.